Naša šampionka iz Žirov

07. 05. 2017

Brainobrain aktualno

Lana Bogataj, brainobrainovka

 

LANA BOGATAJ

     MLADA ŠAMPIONKA IZ ŽIROV

Lana je vesela in zanimiva deklica. Obiskuje drugi razred osnovne šole v Žireh in do tja ima kar nekaj hoda. Ker je že zdaj zelo samostojna, to pot prehodi sama – pravi, da ni nevarno, saj cesto prečka le enkrat ali dvakrat. Nekateri sošolci je ne razumejo, ko odkrito pove, da ima šolo rada. »Zaradi tega se jim zdim malo čudna,« se nasmeje. 

Marca je na mednarodnem tekmovanju Brainobrainfest 2017, ki je v hitrostnem računanju na abakus potekalo v Zagrebu, osvojila najvišje priznanje – pokal in dosegla naziv champion. To pomeni, da je bila v svoji kategoriji – tekmovali so glede na starost in stopnjo, ki so jo dosegli v programu – med več kot 400 tekmovalci iz 14 držav sveta najboljša.

Kako se je počutila, ko je dobila pokal? »Bila sem vesela, malo pa tudi presenečena, saj nisem pričakovala, da bom tako dobro računala. Med samim tekmovanjem je šlo gladko, nič nisem bila živčna. Všeč mi je bilo, ko so prišli otroci iz več držav, najbolj pa to, da je med tekmovanjem, ko smo računali, vladala popolna tišina. Malce moteče pa je bilo vendar, ko nisem razumela vsega, kar so nam govorili na odru – govorili so pač v angleščini.«

Brainobrainu, poteka v Kranju,  se je pridružila z rahlo zamudo, ko je njena skupina že začela z delom. A ker ima rada številke, ji ni bilo težko:  hitro je dojela, kako se računa z abakusom, in brez težav ujela tiste, ki so začeli pred njo. Za brainobrain ji je povedala mami, ki je na televiziji videla prispevek o tem in se navdušila nad takšnim načinom učenja. Potem sta skupaj pogledali na youtube, kako otroci računajo na abakus in mentalno. Njeni mami  Slavici se brainobrain zdi zelo dobra popotnica za kasneje v življenju, saj se otroci naučijo veščin,  ki jim ostanejo za vselej: koncentracije, vizualizacije, izboljšajo si spomin in hitrost, znajo si postavljati cilje, razvijajo solidarnost, spoštovanje in samospoštovanje, znajo bolje nastopati in komunicirati ter še veliko drugega. Očetu Sašu se zdi dobro, da se lahko veliko koristnega nauči, da se druži z otroki, in odkar si je na tekmovanju prislužila pokal, je še bolj motivirana. Mama doda, da je že zdaj bolj skoncentrirana, zlasti se to pozna pri domačih nalogah, ki jih veliko hitreje opravi kot prej. Lana pa se je za brainobrain, tako pravi, odločila zaradi tega, da bi si izboljšala spomin. V smehu pove, da ima še vedno malo slabšega – na primer staršem pozabi dati podpisat kakšno sporočilo ali oceno iz šole. »To se mi še vedno dogaja.« Čeprav priznava, da ji sicer pomnjenje ne dela težav, denimo pesmice se nauči mimogrede. Za šolo se pravzaprav ne uči veliko, v nasprotju s tem pa mora kitaro res veliko vaditi. Zdi se ji, da se lažje uči, odkar hodi na brainobrain, tudi računanje v šoli ji gre hitreje.  Poleg tega se na srečanjih mimogrede nauči še nekaj angleščine. Najbolj všeč pri brainobrainu ji je to, da ni čisto tako kot v šoli – je majhna skupina in vmes se lahko tudi malo pogovarjajo,  na koncu pa se vedno gredo različne igrice.

A vendar brainobrain ni njena edina priljubljena dejavnost. Od novega leta se uči igranja na kitaro. Prsti je nič več ne bolijo in kar nekaj pesmic se je že naučila zaigrati. Sicer se najraje igra s prijateljicami, z igračami, knjige so njene redne spremljevalke, rada pa tudi riše – predvsem živali. Je res prava ljubiteljica, saj ima doma akvarij z ribicami, mačka, psa in želvo. Najbolj pri srcu ji je pes Carlos. Njuna igra se začne že zjutraj, ko se mu skuša čim hitreje skriti, in Carlos jo potem zavzeto išče po hiši. Vedno jo najde in potem ji da poljubček ter pred njim nima miru, dokler ne gre v šolo.

Na sliki: Lana Bogataj s pokalom, ki ga je osvojila na Brainobrainfestu 2017, mednarodnem tekmovanju v hitrostnem računanju na abakusu.