Priprava Bachovih kapljic je pot k sebi in k zdravju

PRIPRAVA BACHOVIH KAPLJIC JE POT K SEBI IN ZDRAVJU

Pri pripravi Bachovih esenc naravi vzamemo zelo malo, je ne oropamo in ne poškodujemo rastlinskega bitja, a dobimo veliko zdravila z močno učinkovitostjo. Podobno kot pri homeopatskih zdravilih tudi tu velja načelo manj je več.  

ZDRAVIJO VZROKE

Bachove cvetne esence so kapljice na osnovi zelišč, ki pomagajo v čustvenih stiskah, pri hudem stresu, nemotiviranosti, žalosti, obupu, jezi. Edvard Bach, angleški zdravnik, jih je ustvaril na začetku 20. stoletja. Prepričan je bil, da mora v naravi človek najti vse, kar potrebuje, tudi pravo zdravilo, ki ne bi odpravljalo samo simptomov, ampak bi zdravilo resnične vzroke bolezni. Te je videl v negativnih čustvenih stanjih, ki trajajo dalj časa, toliko, da pustijo negativne sledi na telesu. Z Bachovimi kapljicami si lahko pomagamo pri ozaveščanju čustev in pri transformaciji negativnih v pozitivna čustvena stanja. Zdravnik Bach je želel najti zdravilo, ki ne bi imelo nikakršnih slabih stranskih učinkov. Prepričan je bil, da bo takšno zdravilo našel v kraljestvu narave. Želel si je tudi, da bi bila metoda priprave zelo enostavna in dostopna vsem, da bi si zdravilo vsakdo lahko pripravil tudi sam.

Za pripravo je treba najti divje rasle rastline, torej takšne, ki rastejo stran od civilizacije, od ljudi in domačih živali.

TOLERANTNOST IN LJUBEZEN

Med Bachovimi cvetnimi esencami je 37 cvetov, 38. esenca je studenčnica, pripravljena na enak način kot cvetovi, 39. steklenička pa so rešilne kapljice, ki jih lahko uporablja vsak – pri strahovih, tremi, hudem stresu, ko smo preveč razburjeni ... tudi pri telesnih poškodbah, da lažje počakamo na zdravniško pomoč.

Cvet bukve nam prinaša večjo tolerantnost, da bolje sprejemamo drugačnost. Takrat ko sebe naredimo za merilo vsega. Pomaga videti pomen drugačnosti in relativnost naših izborov. Pomaga pa tudi v drugi skrajnosti, pretirano tolerantnim ljudem, ki se na ta način, da na vse pristajajo, izognejo konfrontaciji in jasnemu in nedvoumnemu izražanju. Cvet hrasta nam pomaga biti bolj vzdržljiv, a pri tem ne pregoreti in si dovoliti tudi počivati. Cikorija je cvet brezpogojne materinske ljubezni. Pripomore, da svojo ljubezen živimo z manj pogojevanja in manipulacije. Repik, cvet pristnosti, iskrenosti, nas vodi, da odložimo maske, da smo to, kar smo. Sporiš nam pomaga, da smo v pravi meri navdušeni, ne pa fanatični. Lesnika je cvet čistosti, z njeno pomočjo negativne energije preobrazimo v pozitivne. Divja vinska trta nam pomaga takrat, kadar zahtevamo od drugih, da ravnajo tako, kot mi hočemo. Omogoča nam razviti pravo avtoriteto, ki druge pušča svobodne. Oreh, za pripravo esence je primeren divji, omogoča nove začetke, da izpeljemo načrtovane projekte, da sledimo svoji poti. Popon ali sončece nam pomaga obvladati hud strah, ki se izraža že na telesni ravni, včasih s paničnimi napadi.

NA SONČEN DAN

Za pripravo Bachovih kapljic je potrebno izbrati sončne dni v letu, primerno rastišče, idealen čas, ko so cvetovi v času polne zrelosti, torej tik preden bi se sami osuli. V času priprave nas ne sme zmotiti slabo vreme. Takšnih dni torej v letu ni veliko in ko se pojavi prvi, je treba takoj na pot. Na najdišču mora rasti več primerkov rastline, ne samo ena. Vedno uporabljamo cvetove rož, grmovja, dreves, odtrgamo jih na sončen dan, in sicer samo najbolj zdrave cvetove in pri vsaki rastlini samo kakšnega. Bach je razvil dve metodi priprave: sončno, ki se uporablja pri tistih cvetovih, ki cvetijo, ko ima sonce polno moč – položimo jih v studenčnico in na sonce za nekaj ur.  Druga je  metoda prekuhavanja, ki se uporablja za zgodaj cvetoče rastline.

Zanimivo je, kako malo rastlinskega materiala potrebujemo za pripravo kapljic. Dve kapljici matične tinkture damo v 30-mililitrsko stekleničko alkohola, dobimo koncentrat Bachove esence, te se lahko kupi v kompletu ali posamezno. Za uporabo pa te koncentrate še enkrat redčimo – za individualne mešanice izberemo nekaj Bachovih esenc, ki odgovarjajo trenutnemu stanju človeka in jih nakapamo v stekleničko vode. Šele ta razredčina je torej tista, ki jo uporabljamo.

Maja Korošak